Czy kupiłbyś/kupiłabyś jeszcze raz Octavię?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rad10
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 180

Witam
    Mam swoją Octavkę krótko, bo jakieś pół roku, ale jak narazie jestem bardzo zadowolony i mam nadzieje, że się to nie zmieni!!!! Największą zaletą jest napewno silnik i dobre wyposażenie, zaś do minusów zaliczyłbym pewne wkurzające rzeczy takie jak skrzypiący fotel lub problem ze zwijaniem się pasów!! Ale jako całość jestem zadowolony i jak będą środki to chętnie kupię OII!!!
    Jak najbardziej TAK
    POZDRAWIAM

Komentarz

• Używaną z małym przebiegiem w rozsądnej cenie ( tak jak kupiłem ) tak.
      Nowej zdecydowanie nie.
      Uważam, że nowa ( z salonu) Octavia jest zbyt droga w stosunku do tego co oferuje.

Komentarz

• lisiaczek
        Ambiente
        • 2006
        • 210

rad10, sluchaj u mnie tez fotel skrzypi ale jak wezme na regulacji podniose go o centymetr do gory to juz nie skrzypi! sprawdz to tez bylem w szoku!

Komentarz

• m!
          Classic
          S_OCP Member
          • 2007
          • 27

No cóż ale poza dużym bagażnikiem jak na segment C to ten samochód nie ma wiele do zaoferowania. Zawieszenie zachowuje się gorzej niż w Golfie IV, ma się wrażenie że to słoń na glinianych nogach, ergonomia na gorzej niż średnim poziomie, jakość tworzyw żadna (jak w kompaktach z końca lat 80), skrzynia działa makabrycznie (15 lat temu w Polonezie miałem lepszą :diabelski_usmiech ), kierownica za duża i za cienka a na tylnych siedzeniach miejsca jak na lekarstwo (ale czego można oczekiwać przy rozstawie osi 2.5m). Jedynie silnik chodzi naprawdę przyjemnie.
          Podsumowując, to nawet szybka ciężarówka do wypadu z dzieciakami na działkę 100 km za miasto. Tylko zero przyjemności z jazdy po wąskich, krętych drogach.

Komentarz

• rad10
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2006
            • 180

LISIACZEK: Próbowałem już tej "sztuczki" z podnoszeniem fotela o przysłowiowy centymetr i rzeczywiście pomaga, ale niestety chwilowo i znowu zaczyna skrzypieć!!! Ale dzięki za chęci...[/b][/u]

[ Dodano: Wto 27 Mar, 07 00:14 ]
            LISIACZEK: Próbowałem już tej "sztuczki" z podnoszeniem fotela o przysłowiowy centymetr i rzeczywiście pomaga, ale niestety chwilowo i znowu zaczyna skrzypieć!!! Ale dzięki za chęci...[/b][/u]

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Fajnie było by zmienić na jakąś O2 BKD :wink:
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• DGW
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 2330

Zamieszczone przez m!
                ergonomia na gorzej niż średnim poziomie,
                hmm jestem ciekaw dlaczego tak sądzisz? podaj przykład co ci nie pasuje.
                Zamieszczone przez m!
                jakość tworzyw żadna (jak w kompaktach z końca lat 80)
                toyota, honda, opel, fiat, chevrolet czyli daewoo i wiele, wiele innych plastiki na podobnym poziomie jakościowym a nawet gorsze
                Zamieszczone przez m!
                skrzynia działa makabrycznie (15 lat temu w Polonezie miałem lepszą :diabelski_usmiech )
                jeszcze nie słyszałem żeby ktoś narzekał na działanie skrzyni, może tylko w 1.6. Każdy wie że volkswagenowskie rozwiązania dotyczące sterowania skrzynią są najbardziej precyzyjne.
                kierownica za duża i za cienka
                za duża??? może mogła by być minimalnie mniejsza ale mi to akurat nie przeszkadza a czy za cienka :shock: obszyć skórą, bedzie grubsza. Swoją drogą kiedyś w 126p też co poniektórzy zakładali futerko na kierownice
                Zamieszczone przez zbychu
                Octavia 1.9 tdi z silnikiem AGR 66KW jest na zawieszeniu twardym
                na jakim zawieszeniu :?: :?: :?: :lol:

Chyba powinniśmy sobie zadać pytanie, do czego i dla kogo ten samochód został stworzony? Bo czy traktorem jeździmy po autostradzie lub np. Audi RS4 jedziemy sadzić ziemniaki? oczywiście że nie. Na trudno dostępny teren wybieramy auto terenowe a na kręte drogi chcąc poszaleć wybrałbym już wspomniane audi RS4. To tylko przykłady ale wiecie o co chodzi.
                U mnie z Octavią jest tak, że gdyby to auto urzytkowane było "normalnie" to pewnie do tej pory nawet silenbloków bym nie wymieniał (~140kkm) a że ja nie lubie jeździć wolno i spokojnie oraz jestem przeczulony na punkcie 100% sprawności auta, to już wiele rzeczy wymieniałem i wymieniam na nie seryjne czyli "ulepszam" lecz mam tą świadomość że to nigdy nie bedzie jakieś WRC

Tak kupiłbym roczną, pojeździł dwa lata i sprzedał :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 27 Mar, 07 00:37 ]
                przyznaje się, że nie przeczytałem całego tematu :P
                NFPNorth-West
                2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                WARSZTAT www.dsize.pl
                ->
                CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• gregw
                  Drive
                  • 2005
                  • 76

Witam

TAK, kupiłbym jeszcze raz, choc raczej rowniez nie nowa i na pewno z TDI
                  jezdzilem od nowosci fabia SDI przez 3 lata, z tego ostatni rok juz myslalem i szukalem octavki, no i sie udalo kupic z fajnym motorkiem i PEWNĄ
                  zrobilem nia 16kkm/10 mies. i jestem BARDZO ZADOWOLONY
                  dla mnie 2 najwazniejsze cechy auta to: bezawaryjnosc i silnik, reszta to dodatki :lol:

pozdr Grzesiek
                  ASV seryjne ICE - było
                  ale zostało w rodzinie

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Zamieszczone przez m!
                    (15 lat temu w Polonezie miałem lepszą :diabelski_usmiech )
                    To jakies inne te Polonezy widzielismy, bo ja takiego 12 lat temu i pierwszy oraz wsteczny bieg nigdy nie chcialy wchodzic :twisted:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• tak, ja bym kupił ale chyba w benzie 1.8T, choc na moją szklankeropy tez nie narzekam

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

Zamieszczone przez Maicroft
                        Zamieszczone przez m!
                        (15 lat temu w Polonezie miałem lepszą :diabelski_usmiech )
                        To jakies inne te Polonezy widzielismy, bo ja takiego 12 lat temu i pierwszy oraz wsteczny bieg nigdy nie chcialy wchodzic :twisted:
                        a najlepiej chodziły trucki polonezy to był wypas

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

djczas, Skad ja to znam, wsteczny to wchodzi tylko jak sie przylozy sily, a kierownica chodzi jakbym wylaczyl wspomaganie na kolach 225 :twisted:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

Maicroft, a jakich wrażeń dawał układ hamulcowy

Komentarz

• m!
                              Classic
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 27

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                              m! napisał/a:
                              ergonomia na gorzej niż średnim poziomie,

hmm jestem ciekaw dlaczego tak sądzisz? podaj przykład co ci nie pasuje.
                              1. sterowanie climatronikiem - zdecydowanie za nisko i bezsensownie naćkane przyciski
                              2. kratki wentylacyjne i ich regulacja - dwa niewygodne pokrętła do ustawienia kratki to chyba przesada, brak możliwości szybkiej zmiany kierunki
                              3. sterowanie lusterkami - przełącznik regulacji pod niewłaściwym kątem dla kierowcy,
                              4. sterowanie otwieraniem szyb, za bardzo cofnięte do tyłu, powinno być również nachylone pod kątem zgdonie z naturalnym ułożeniem ręki.
                              5. zagłówki z tyłu zasłaniają całą szybę, powinny być albo opuszczane niżej, albo przynajmniej środkowy mniejszy

Komentarz

• Jabar1975
                                RS
                                • 2006
                                • 3331

Zamieszczone przez djczas
                                a jakich wrażeń dawał układ hamulcowy
                                a byl taki? Ja mialem poldak ale tam byly tylko "zwalniacze" a nie hamulce :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez m!
                                sterowanie climatronikiem - zdecydowanie za nisko i bezsensownie naćkane przyciski
                                klimatronik jest po to aby go nie ruszac
                                Zamieszczone przez m!
                                2.
                                3.
                                4.
                                no w sumie to cala grupa VW ma tak samo wiec Audi, Seat, VW tez sa do dupy pod tym wzgledem.
                                Zamieszczone przez m!
                                5. zagłówki z tyłu zasłaniają całą szybę, powinny być albo opuszczane niżej, albo przynajmniej środkowy mniejszy
                                nie wiem czemu sie dziwisz konstrukcji tylnej kanapy z polowy lat 90tych, problem ten nie wystepuje w O2
                                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Zamieszczone przez Jabar1975
                                  m! napisał/a:
                                  nie wiem czemu sie dziwisz konstrukcji tylnej kanapy z polowy lat 90tych, problem ten nie wystepuje w O2
                                  A w ilu nowych autach tak nie jest?? Dopiero teraz kilka firm wpadlo na pomysl, ze mozna zrobic zaglowek, ktory sie praktycznie schowa na rowno z fotelem, jak nikt nie jedzie.

djczas napisał/a:
                                  a jakich wrażeń dawał układ hamulcowy
                                  a byl taki? Ja mialem poldak ale tam byly tylko "zwalniacze" a nie hamulce :diabelski_usmiech
                                  Wiesz czesto o tym zapominam i potem trzeba gniesc z calej sily mimo ze szybciej niz 70 to tym strach jechac A ujezdzam takiego trucka wlasnie czasem. A zwykle spowalniacze z osobowki raz mi sie spodobaly. Predkosc 110km/h hamulec do konca zablokowaly sie kola w koncu i auto stanelo za skrzyzowaniem mimo ze hamowanie zaczelo sie wystarczajaco wczesnie.

m! napisał/a:
                                  sterowanie climatronikiem - zdecydowanie za nisko i bezsensownie naćkane przyciski
                                  klimatronik jest po to aby go nie ruszac
                                  Kolega chyba Volvo nie widzial, tam to jest dopiero przerost guziczkow :szeroki_usmiech
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Kolega chyba Volvo nie widzial, tam to jest dopiero przerost guziczkow :szeroki_usmiech
                                    a wiec chyba nie widziałeś saaba

Komentarz

• DGW
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 2330

m!, nie będę się rozpisywał tylko podpisze się pod tym co Jabar1975, napisał ale przecierz Tobie nie chodziło tylko o ergonomie :?: :? :P
                                      Zamieszczone przez djczas
                                      Maicroft napisał/a:

a wiec chyba nie widziałeś saaba
                                      a nie zapomnieliście o Vectrze ale to chyba to samo co Saab :szeroki_usmiech
                                      NFPNorth-West
                                      2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                      WARSZTAT www.dsize.pl
                                      ->
                                      CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                      spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

a nie zapomnieliście o Vectrze ale to chyba to samo co Saab
                                        w Vectrze najlepszy jest komputer pokladowy :diabelski_usmiech zamiast duzych czytelnych wskazan jest na srodku tablicy (troche ponad radiem) wyswietlacz podajacy jednoczesnie 25 roznych rodzajow wskazan zuzycia paliwa i czegos tam jeszcze - wszystko oczywiscie czcionka 8. :diabelski_usmiech
                                        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

napisał ale przecierz Tobie nie chodziło tylko o ergonomie
                                          To dziwne, bo w autach VW ergonomia jest chyba jedna z najlepszych... :roll:
                                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• rafi22
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 666
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez m!
                                            jakość tworzyw żadna (jak w kompaktach z końca lat 80), skrzynia działa makabrycznie (15 lat temu w Polonezie miałem lepszą ), kierownica za duża i za cienka
                                            Powiem szczerze, akurat tak się złożyło, że na początku roku oglądałem i jeździłem kilkoma modelami aut z segmentu b i c podzczas wybierania auta dla znajomych i muszę przyznać, że nowsze konstrukcje w porównaniu do mojej czeszki prezentowały się często dużo gorzej. I oczywiście nie chodzi tu o osiągi tylko o ogólne wrażenie z jazdy i wykonania. Uważam, że jakość materiałów w moim samochodzie jest zadowalająca i nie ma się zupełnie czego wstydzić. Co do kierownicy to trochę jestem zdziwiony, że nie przypadła Ci do gustu bo ja uważam, że w wersji Sport nie ma się do czego przyczepić. Oczywiście jak w przypadku każdego wyboru można się zastanawiać czy był on dobry. Ja na razie uważam, że tak.

Komentarz

• Iron
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 281

Jak najbardziej TAK i właśnie w listopadzie zeszłego roku to zrobiłem .... i więcej -> to jestem zadowolony na MAX
                                              I jaki będzie następny samochód ... SKODA jaki model nie wiem ale SKODA

Oczekuje:
                                              Superb III L&K 2.0 TSI 280KM 4x4 DSG - niedługo będzie

Obecnie:
                                              Citigo Style ASG
                                              Kymco Downtown 300i ABS

Komentarz

• ===Tomy===
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 552

TAK zdecydowanie, głównie za:

1. Bezawaryjność wynikającą z codziennego użytkowania
                                                2. Bezkonkuryncyjny stosunek cena/jakość do innych aut tej klasy
                                                3. Żywotność i służebność w kwestii modelu O1 - piąteczka z minusem.

Gdybym szukał teraz auta dla siebie bez wymogów zakupów na firmę zdecydowanie najbardziej "wypasiona" wersja O2 rocznikowo max. 2 latka.

Swoją drogą jeśli inni traktują ten model auta jako awaryjny po analizie ilości postów na OCP to gratulacje za rozsądek - niech sobie zaintereswoani poczytają forum VW, BMW
                                                Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                                                Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                                                Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• mar_a
                                                  Classic
                                                  • 2006
                                                  • 23

Ja mam OCT II 1,6 BSE 102 model 2007 z X.2006 - jeatem mile zaskoczony i zadowolony:
                                                  - jest wygodna
                                                  - dla mnie silnik ok
                                                  - climatronic super
                                                  - radio STREAM z MP 3( 8 głośników) bardzo fajnie gra- co ciekawe trochę kaprysi przy orginalnych CD
                                                  Ogólnie jestem fanem SKODY - to już 4 SKODA tak więc następna będzie Octavia III ( jak będzie)!

Komentarz

• djczas
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 9612

rafi22, bo od dawna auta projektuje sie na wystawę a potem robi je księgowy

Komentarz

Pracuję...